Piaci turbulenciák a hulladékgazdálkodásban

Piaci turbulenciák a hulladékgazdálkodásban
Legtöbbünknek a legfontosabb klímaváltoztás elleni cselekedete kimerül a szelektív hulladékgyűjtésben. Azonban az elmúlt évek hulladékpiaci átrendeződése miatt a szelektíven gyűjtött hulladékok korábbi újrahasznosítási piaca gyakorlatilag megszűnt, Kína betiltotta az eddig odaszállított hulladékok 100%-át (lsd. grafikon). 2016-ra már a világ összes műanyaghulladékának 70%-át (több mint 10 millió tonnát), papír hulladéknak 55%-át Kínába szállítottuk, ennek a mennyiségnek az újrahasznosítására új módszereket kell találni. Európában is hatalmas túlkínálat keletkezett a piacon ami az árak csökkenésében mutatkozott meg.
Azóta összeomlott a globális hulladékpiac, az egész világon radikálisan megnőttek az újrahasznosítás költségei. A szelektív hulladékok ára nagyon leesett, így az amerikai, európai és japán cégek többsége kénytelen volt szembenézni azzal, hogy míg korábban éveken keresztül keresett is egy keveset a hulladékgazdálkodáson, a terület most nemhogy elvesztette a jövedelmezőségét, de folyamatos ráfizetést követel. Kutatási eredmények szerint 2030-ra már 111 millió tonna műanyag hulladékot nem tudunk majd hová tenni.
Válsághelyzet alakult ki a papír újrahasznosítás területén is. Magyaroszágon nagyjából egy éve indult meg a fokozatos árcsökkenés, mára nemhogy nem fizetnek érte az újrahasznosító papírgyárak, hanem pénzt kérnek érte. lsd EUWID tőzsdei árgrafikon. A hulladék papír árának esése nemcsak a privát hulladékkezelő és újrahasznosító cégeket érinti fájdalmasan, de veszélyezteti a teljes értékláncot.