Somogyis Öko-Jam

Cégünk büszke arra, hogy támogathat olyan helyi eseményeket, melyek a gyermekek környezetvédelemre nevelését hangsúlyozzák. Ez év októberében a Somogyi Imre Általános Iskola  projektnapjához járultunk hozzá, az ÖKO-JAM. A környezetvédelmet fő témaként körülölelő programot az idén szeptember 26-án, egy kellemes, enyhén szeles, de napsütéssel teli hétfői napon tartottuk.
A 2 hónapig tartó előkészületek után reggel 8 órakor indult el az iskola szinte összes diákja és tanárja, valamint a munkaközösségi dolgozók és a szülők a Radák úti iskolaegységből a 8 km-re található újszilvási Kalász-tanyára biciklivel. A kígyózó bringasor, amely közel 500 főt tett ki, csodálatos látványt nyújtott. Az Abony várostábla elhagyása után a lelkesedés még nagyobb volt a tanulóinkon, mert a fiatalabbak nem tudták, hogy mekkora út és milyen izgalmak várnak rájuk, az idősebb korosztály pedig már tisztában volt az élményekkel teli biciklitúrával, és a verseny is letisztult volt számukra. A 3. évfolyamtól a 8. évfolyamig a tanulók balesetmentesen tették meg az utat. Ebben hatalmas segítségünkre voltak Abony város rendőrei és polgárőrei, mivel ők biztosították a szabad közlekedésünket városon belül és kívül is.
A Kalász-tanyán a kezdő fő állomáson a főszervezők és az igazgatóság indította el a versenyt. Itt volt az összes csapat és ide is kellett visszatérni a helyes megoldásokkal. Az állomások közötti ingázás által az egész tanyát bejárták a gyerekek. A térképen való eligazodás is már egy izgalmas feladat volt néhány tanuló számára. Ha jól oldották meg a feladatot a csapatok, akkor a következő főállomásra tudtak menni, viszont ha rosszul válaszoltak, akkor egy mellékállomáson könnyebb kérdésekkel találkoztak. A főállomáson történt az útilapuk begyűjtése és értékelése a verseny végén.
Az előzetesen összeállt 4-5 fős csapatok feladatait az iskola pedagógusai gondosan válogatták ki, melyben a természet- és környezetvédelmi kérdéseken kívül megtalálhatóak voltak a nyelvtan, a matematikai kérdések, de egy külön állomáson a testnevelő tanárok élménypedagógiai játékokkal késztették pihenésre a diákok agyát, de további munkára a testet.
A verseny természetesen jutalmazással zárult. A kisebbek hatalmas lelkesedéssel és örömmel vették át a jól megérdemelt nyereményeket, az idősebb korosztály diákjai pedig a büszkeségtől húzták ki magukat. A tagozatos és a nem tagozatos osztályokat külön díjazták, így többen is örülhettek az ajándékoknak.
A gyerekeket vezérelte a csapatszellem, megtanultak együtt gondolkozni, közösen jutottak el az állomásokra, segítették egymást. Mindenki jól érezte magát, sikerélményekhez jutottak a gyerekek.
Egy 8. m osztályos diák így írt a projektnapról:
“Amikor megérkeztünk a Kalász – tanyára, mintha otthon lennénk, annyira megszoktam ezt a helyet. Legalább 5 éve megtekerjük ezt a majdnem 20 km-t oda – vissza…. Végül beértünk 10 állomás után a végéhez. Helyezést nem értünk el a számunkra utolsó ÖKO-JAM-en, de nagyon sok élménnyel pattantunk rá a biciklinkre, és a visszafelé úton is nevetgéltünk és zenét hallgattunk. Kár, hogy már nem leszek ezen a rendezvényen többé!”
Természetesen a nagyon kicsik csak a hosszú útról maradtak le, mivel az 1. és 2. évfolyam tanulói is életkoruknak megfelelő feladatokat oldottak meg ezen a számukra is megszervezett projektnapon a Radák úti iskolaegységben.